Hrvatska PDF natisni E-pošta
There are no translations available.

Iznenadit će Vas koliko povijesti, ljepote i savršenih destinacija za odmor možete pronaći u tako malenoj zemlji. Povijest Hrvatske proteže se tisućama godina, s mnogim savršeno očuvanim povijesnim građevinama iz ranijih stoljeća. U Hrvatskoj, gdje se Mediteran, planine i panonske nizine spajaju u jedinstven sklad prirodne ljepote, u razmaku od sto kilometara možete iskusiti uzbudljivo različite krajolike.
Jadransko more, s jednom od najrazvedenijih obala u Europi i svojih 1185 otoka i otočića, vrlo je popularno turističko odredište.
No, i kontinentalna Hrvatska ima svoje ljepote: Hrvatska je zemlja šuma, rijeka prepunih riba, brzih planinskih potoka i dubokih klanaca Gorskog Kotara, zemlja predivnih Plitvičkih jezera u srcu kamenite Like, zemlja zlatnih žitnih polja, hrastovih šuma i širokih rijeka Slavonije i Baranje, zemlja pitoresknih malih sela, romantičnih dvoraca i vila, predivnih brežuljaka i vinograda Hrvatskog Zagorja.
Ako ste gurman i ljubitelj dobre hrane, ili jednostavno volite okus prirodne zdrave hrane, zasigurno ćete uživati u Hrvatskoj. Uz dobru hranu, atrakcija koju svakako vrijedi istražiti su i vinski podrumi.
Hrvatska kuhinja je heterogena i iz tog razloga poznata kao „kuhinja regija". Njezina moderna povijest seže do proto-slavenskih i drevnih vremena, a razlike u izboru namirnica i načinu kuhanja najviše su primjetne između kontinentalnih i obalnih područja. Kontinentalna kuhinja pod većim je utjecajem ranijih proto-slavenskih i novijih kontakata s poznatijim gastronomskim kuhinjama današnjice  - Mađarske, Austrijske i Turske - dok su obalna područja primila više utjecaja od Grčke i Rima, kao i kasnije Mediteranske kuhinje - talijanske i francuske.

Nacionalni parkovi

U Hrvatskoj postoji sedam nacionalnih parkova: Planina Risnjak je nacionalni park situiran relativno blizu obale, u području Gorskog Kotara. Plitvička jezera nalaze se u kontinentalnom području Like, na pola puta između Zagreba i Šibenika.  Ljepota netaknute prirode i mnoštvo životinjskog i biljnog svijeta glavni su razlozi zašto je cijelo područje 1949. proglašeno nacionalnim parkom, a UNESCO je Plitvice uvrstio na popis svjetske prirodne baštine 1979. Kanjon Paklenica, lociran u blizini Zadra također je zaštićeni nacionalni park. Njegovi 400m duboki klanci smatraju se među najimpresivnijim erozijskim formacijama u Europi. Paklenica je također poznata po svojoj flori i fauni. Rijeka Krka, vjerojatno najljepša od svih rijeka u zemlji izuzetno bogatoj rijekama, također je i nacionalni park. Rijeka teče kroz kanjon, i na svom putu prema moru oblikuje predivna jezera, vodopade i brzace.
Za više informacija o Hrvatskoj, posjetite www.about-croatia.com ili www.croatia.hr.

Linkovi: