Zagreb PDF Ispis E-mail

Zagreb je životopisna nova europska metropola koja je brižno sačuvala svoj središnje-europski šarm. Glavni je grad Republike Hrvatske i drevni grad u središnjoj Europi. Stoljećima je bio središte kulture, znanosti, trgovine i industrije. Nalazi se na sjecištu važnih putova između jadranske obale i središnje Europe.

1991. godine, Zagreb je postao glavni grad - politički i administrativni centar - Republike Hrvatske. Moderni Zagreb također je centar poslovanja, akademskih, kulturnih, umjetničkih i sportskih aktivnosti Hrvatske i Europe.
Posjetiteljima nudi baroknu atmosferu Gornjeg Grada, predivne otvorene tržnice, razne trgovine i shopping centre, veliki izbor ručnih radova i mnoštvo tradicionalne kuhinje. Grad zelenih parkova i promenada, s mnogim sadržajima u takvim predivnim okruženjima. Ušao je u treće tisućljeće s oko 800 000 stanovnika. Unatoč brzom razvoju ekonomije i transporta, uspio je zadržati svoj šarm i osjećaj opuštenosti što ga čini iskonski ljudskim gradom. Ima mnogo kazališta, muzeja, galerija i umjetničkih zbirki, te ćete sa sigurnošću pronaći nešto za sebe bez obzira na vaše interese.
Kuhinja grada Zagreba je jedinstvena u svojem skladu zanimljivih i ukusnih, često na prvi pogled nespojivih kontradikcija. Bogatstvo i izdašnost na zagrebačkim stolovima, prepunim ukusnih jela i pića, zabilježeno je u mnogim svjetski poznatim kuharicama. Zagrebačka kuhinja kombinacija je bogate povijesti i turbulentne povijesti. Građani grada Zagreba odvijek su pazili što i kako jedu. U srednjovjekovnom gradu Gradecu, preko tisuću godina starom začetku grada Zagreba, postojalo je više od 90 obrtnika vezanih uz hranu. Vrijedi spomenuti da Zagrepčani vole domaću kuhinju i uživaju u mnogim tradicionalnim gastronomskih događanjima u gradu i okolici. Za više informacija o Zagrebu, posjetite www.zagreb-touristinfo.hr